Rybna pasta z czerwonym ryżem. Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem marchewki, pietruszki, duszonej cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw. Świetna ze świeżym chlebem, czy też z krakersami w formie przekąski. Pyszna i charakterna.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
- 250 g wędzonej makreli
- 100 g ugotowanego czerwonego ryżu
- 1 marchewka starta na tarce
- 1 pietruszka strata na tarce
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pasty tagine
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób wykonania / Instructions:
- Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso.
- Na dużą patelnię wlać olej, dodać cebulę i ja zeszklić.
- Następnie wrzucić starte warzywa, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
- Następnie dodać mięso z ryby, przyprawy i ryż. Na koniec dodać koncentrat i pastę tagine. Podgrzewać przez kilka minut .


