Śniadanie

Rybna pasta z czerwonym ryżem

Rybna pasta z czerwonym ryżem. Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem marchewki, pietruszki, duszonej cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw. Świetna ze świeżym chlebem, czy też z krakersami w formie przekąski. Pyszna i charakterna.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g wędzonej makreli
  • 100 g ugotowanego czerwonego ryżu
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 pietruszka strata na tarce
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania / Instructions:

  • Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso.
  • Na dużą patelnię wlać olej, dodać cebulę i ja zeszklić.
  • Następnie wrzucić starte warzywa, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
  • Następnie dodać mięso z ryby, przyprawy i ryż. Na koniec dodać koncentrat i pastę tagine. Podgrzewać przez kilka minut .