Drugie dania

Kotlety rybne z sałatką z buraka, czerwonej fasoli i ogórka kiszonego

Kotlety rybne z sałatką z buraka, czerwonej fasoli i ogórka kiszonego. Soczyste, dobrze przyprawione kotlety z dorsza podane z obłędną sałatką z czerwonej fasoli, buraka, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Sałatka do smaku doprawiona majonezem i musztardą.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kotlety

  • 250 g dorsza
  • 200 g ugotowanych ziemniaków startych na tarce
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta startej skórki
  • 1/2 jajka
  • sól
  • pieprz, estragon, majeranek

Dodatkowo

  • mąka
  • bułka tarta
  • roztrzepane jajko
  • oliwa

Na sałatkę

  • 1 średniej wielkości, upieczony burak pokrojony w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 3 średnie ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • garść świeżej pietruszki drobno pokrojonej
  • majonez do smaku
  • musztarda do smaku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na kotlety

  • Dorsz upiec w piekarniku przez około 10 min. Usunąc ości. Rozdrobnić. Rybę połączyć ze startymi ziemniakami i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety i obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej
  • Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem przez 5 min z każdej strony.

Na sałatkę

  • Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Dodać majonezu i musztardy według własnych preferencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem