Drugie dania Dania rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne. Pyszne kotlety rybne z dodatkiem ziemniaków i kukurydzy. Świetne jako główny posiłek lub jako zamiennik wędliny na kanapkę. Chrupiące, dzięki panierce z bułki tartej i delikatne w środku. U mnie podane z sałatką, ale można tez z ziemniakami lub ryżem.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 400 gr mieszanki rybnej 1 ( dorsz (łosoś, morszczuMoże tez byc tylko jeden rodzaj ryby)
  • 3 dymki (drobno posiekane)
  • 100 ml mleka
  • 450 g obranych ziemniaków ((duże przecięte na pół ))
  • 75 g kukurydzy z puszki
  • garść tartego sera cheddar
  • 1 duże jajo (ubite)
  • mąka lub bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ziemniaki ugotowac do miękkosci i przepuścić przez praskę. Wymieszać z odrobiną masła. Pozostawić do ostygnięcia. ( Można to zrobić dzień wcześniej )
  • W rondlu umieścić mleko. Dodać rybę i cebulę. Gotowac przez jakiś czas az ryba zmieni kolor i bedzie wygladala na ugotowaną.
  • Odcedźic rybę i cebulkę przez sito. połączyć z ziemniakami,kukurydzą, cheddarem i sporą ilością mielonego pieprzu.
  • Uformowac kotleciki i zanurzać w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyc w mące lub bułce tartej.Jeśli będą za miękkie wstawić do lodówki na 30 min.
  • Smażyc na rozgrzanej oliwie. Po 5-7 minut z każdej strony lub do momentu aż będa brązowe na wierzchu i nie będą surowe w środku
  • Podawac z sałatą