Śniadanie Uncategorized

Foremki z ciasta francuskiego nadziewane pastą buraczaną i twarożkiem

 

Rewelacyjny pomysł na przekąskę . Super nadają się na imprezę . Smaczne połączenie ciasta francuskiego z twarożkiem i pastą buraczaną

Składniki

Opakowanie foremek z ciasta francuskiego

 

Na pastę buraczaną

  •  4 buraki
  • 200g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz

 Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy  do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy

Na twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

  • 125 g sera białego twarogowego półtłustego
  • 30 g rzodkiewek
  • 10 g szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1  łyżka śmietany 18%
  • sól , pieprz

Wykonanie

 

 

Z rzodkiewek odkroić końcówki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać ze śmietaną i solą na w miarę gładką masę . Wmieszać szczypiorek i rzodkiewkę.

Powstałymi nadzieniami wypełnić foremki

P1011628.JPG

P1011641.JPG

P1011642.JPG