Drugie dania

Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami

Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami. Pomysł na ta tartę podpatrzony u jednego ze znajomych blogerów. Szybka w zrobieniu, fantastyczna w smaku. Ser brie, parmezan i wędzony łosoś dodają chartkernośc. Nieskomplikowane w przygotowaniu i świetnie sie prezentuje po upieczeniu.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów pokrjonych na mniejsze kawałki
  • 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w plastry
  • 1 marchewka ugotowana i pokrojona wplastry
  • 6 jaj
  • 50 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 3 łyżki tartego sera parmezan
  • 250 g sera Brie
  • 150 g wędzonego łososia
  • ząbek czosnku drobno pokrojonego
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania / Instructions:

  • W misce roztrzepać jaja i połaczyć ze smietanka i parmezanem. Doprawic do smaku.
  • Ciasto francuskie lekko rozwałkować i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tak by brzegi ciasta wystawały poza formę.
  • Wlac mieszankę do formy z ciastem i lekko zwinąc brzegi ciasta do wewnątrz.
  • Na wierzchu ułozyc szparagi, marchewkę, buraka i ser brie
  • Włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut.

źródło inspiracji https://rafalcook.com/2020/06/04/tarta-z-wedzonym-lososiem-cukinia-brie/