Bez kategorii

Fritatta gryczana z morszczukiem – Buckwheat fritatta with hake

Fritatta gryczana z morszczukiem. Pisaam już kiedyś, że kaszę to ja moge pod każdą postacią. Tutaj kasza wykorzystana do zrobienia frittaty,Podana z pyszną rybą mrszczuk i sałatka z marchewek, pomarańczy, awokado i zurawiny. Pycha 

⦁ 1 łyżka masła
⦁ 1 ząbek czosnku, starty
⦁ 4 jajka
⦁ 100 gram ugotowanej kaszy gryczanej
⦁ 2 łyżki mleka
⦁ pęczek szczypioru
⦁ 125 g sera parmezan
⦁ sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
⦁ 1/3 łyżeczki suszonego oregano
⦁ 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, parmezanem, doprawić solą i oregano.
Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać ugotowaną kaszę . Dorzucić szczypior.
Przemieszać i wlać masę jajeczną, doprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Jeśli rączka patelni nie jest przystosowana do wysokich temperatur, można zawinąć ją kilkakrotnie założoną folią aluminiową.

⦁ Filet z morszczuka 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut

Sałatka
⦁ ugotowane małe marchewki
⦁ 1 łodyga selera naciowego
⦁ 1/2 awokado
⦁ 1/4 pęczka szczypioru
⦁ 1 pomarańcz
⦁ garść suszonej żurawiny
⦁ sos musztardowo miodowy
Ugotowane marchewki połączyć z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, sczypiorem, pomaranczą pokrojoną w talarki, awokado pokrojonym w plastry i suszoną żurawiną. wszystko wymieszać z dressingiem miodowo musztardowym.

ENGLISH VERSION

Buckwheat frittata

⦁ 1 tablespoon of butter
⦁ 1 clove of garlic, crushed
⦁ 4 eggs
⦁ 100 grams of cooked buckwheat
⦁ 2 tablespoons of milk
⦁ bunch of chives chopped
⦁ 125 g of parmesan cheese
⦁ sea salt and freshly ground black pepper
⦁ 1/3 teaspoon of dried oregano
⦁ 1 tablespoon of extra virgin olive oil

PREPARATION
Preheat oven to 180 degrees C.  Prepare a pan that can be put into the oven.
In a deep plate, whisk the eggs with milk and parmesan cheese with a fork and season with salt and oregano.
In a pan with a diameter of approx. 20 cm, heat the butter, clarify (collect and discard the foam from the surface). Add crushed garlic to. Fry for a few seconds, add cooked buckwheat. Add the chives.
Mix, then pour eggs, season with pepper. Put into the oven (uncovered) for 15 minutes. If the pan handle is not suitable for high temperatures, it can be wrapped with aluminum foil several times.

⦁ Hake fillet 2 pieces
⦁ garlic 4 cloves
⦁ lemon 1 piece
⦁ olive oil 2 tbsp
⦁ pepper
⦁ salt
⦁ thyme
⦁ ginger
⦁ dill
Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Fill the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then put on the aluminum foil with olive oil. Bake for about 30 minutes

Salad
⦁ cooked small carrots
⦁ 1 stalk of celery chopped
⦁ 1/2 avocados chopped
⦁ 1/4 bunch of chives finely chopped
⦁ 1 orange peeled and sliced
⦁ a handful of dried cranberries
⦁ honey mustard sauce
Combine all ingredients and mix everything with honey mustard dressing.