Drugie dania

Fritatta z batatami

Fritatta z batatami. Uwielbiam takie posiłki, które nie są zbyt skomplikowane a przy okazji są smaczne i cieszą oko. Wypasiona fritatta z podsmażonymi batatami, ze szpinakiem i serem parmezan. jest kolorowo i pysznie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1-2 duże bataty pokrojone w kostkę
  • 8 jajek
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 150 ml gęstej (słodkiej śmietanki)
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • sól (pieprz, słodka i ostra papryka, oregano)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania / Instructions:

  • Bataty wrzucic na patelnię z wcześniej rozgrzaną łyżką oleju rzepakowego i podsmażać pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
  • Gdy bataty trochę zmiękną, przełożyć je do osobnej miski, a na patelnię dodac drugą łyżkę oleju i wrzucić pora i czosnek. Następnie dodac szpinak i smazyc do momentu aż zmniejszy objętość. Do miski z batatami dodać zawartośc patelni i dobrze wymieszać. Nastepnie w osobnej misce połączyc roztrzepane rózgą jajka, śmietankę i ser parmezan. Doprawić przyprawiami. Do masy jajecznej dodać warzywa. Lekko wymieszac i wylać do posmarowanej masłej tortownicy. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 45 min.