Śniadanie

Frittata z jarmużem, kurkami i pieczarkami – Wild mushroom and kale frittata

Frittata z jarmużem, kurkami i pieczarkami.Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Świetna jako śniadanie lub propozycja na szybki obiad.  Danie lekkie, delikatne  i sycące. U mnie z popularnym ostatnimi czasy jarmużem. Z dodatkiem sera parmezan. Polecam

 

Składniki (na 1 sporą porcję):

⦁ 7 jaj
⦁ 150 g pieczarek umytych i pokrojonych w plastry
⦁ 150 gram kurek umytych i wysuszonych na ręczniku papierowym
⦁ garść jarmużu
⦁ 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
⦁ 50 gram startego parmezanu
⦁ 1/4 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
⦁ 2 łyżeczki posiekanych listków oregano
⦁ 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
⦁ sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać jarmuż (ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.
Jajka dokładnie roztrzepać przy pomocy ręcznej trzepaczki. Dodać sól i pieprz do smaku.
Na patelni, którą można później włożyć do piekarnika ( Jeśli takiej nie macie możecie owinąć rączkę patelni folią aluminiowa. Można tez zamiast patelni użyć tortownicy wcześniej nasmarowanej masłem) roztopić klarowane masło lub olej. Wrzucić cebulę , smażyć przez 5 minut, aż zrobi się miękka. Dodać grzyby i chili, smażyć dalej przez około 5 minut. Dodać jarmuż. Wlać masę jajeczną, posypać serem. Smażyć przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 13 minut.

Ingredients (for 1 large serving ):

⦁ 7 eggs
⦁ 150 g of mushrooms washed and sliced
⦁ 150 g of wild mushrooms washed and dried on a paper towel
⦁ a handful of kale
⦁ 1 red onion, finely chopped
⦁ 50 grams of grated parmesan cheese
⦁ 1/4 chili pepper, seedless and chopped
⦁ 2 teaspoons of chopped oregano leaves
⦁ 1 clove of garlic crushed
⦁ salt and pepper to taste

Preparation:
Heat the oil in a frying pan, add crushed garlic. Fry for a few seconds, add kale (knead and press if it does not fit in the pan). Fry over low heat under cover until it softens and slightly reduces the volume.
In a meanwhile fry mushrooms on an oven-proof frying pan.
Lightly beat the eggs with parmesan cheese. Then pour into the pan with kale, moving the eggs around with a spatula for 1 min before it settles. Arrange mushrooms over the top, pushing it into the eggs a little. Allow to cook for a minute until the eggs begin to set on the edges of the pan.
Remove the pan from the cooker and bake in the preheated oven for 12-15 minutes until the eggs are set in the middle.