Śniadanie Uncategorized WIELKANOC

Galareta buraczana z szynką i marynowanymi pieczarkami

 

Składniki

  • 500 ml soku z buraków
  • 500 ml bulionu
  • Pieprz
  • 12 listków żelatyny
  • 6-12 plastrów pieczonej szynki
  • Marynowane pieczarki

 

Sok z buraka połączyć z bulionem . Doprawić solą i pieprzem. Potrzebną  ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Rozpuszczoną żelatynę dodać do buraczanego wywaru .

W małych plastkowych miseczakach umieścić na dnie rozdrobnionej szynki i marynowane pieczarki. Zalać tężejącą buraczaną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

P1016695.JPG

P1016737.JPG