Drugie dania Uncategorized

Gnocchi w kremowym sosie pomidorowym z krewetkami

Składniki

  • 500 gram ziemniaków
  • ½ łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Ugotować ziemniaki ze skórą , aż będą miękkie . Około 20 min .Odcedzić, obrać ze skóry .Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa

Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać sól, pieprz, przesianą mąkę . Zrobić dołek i wlać w niego jajko. Szybko połączyć składniki , nie wyrabiając. Pokroić na kawałki. Dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki.  Zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną

Gotować  w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

 

Kremowy sos pomidorowy

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • Pesto z papryki opcjonalnie

Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek. Następnie  wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem,  brązowym cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.Dodać pesto z czerwonej papryki .  Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Przyrządzone krewetki wymieszać z sosem i gnocchi

P1016414.JPG

P1016421.JPG