Składniki
- 500 gram ziemniaków
- ½ łyżka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 50 g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki ze skórą , aż będą miękkie . Około 20 min .Odcedzić, obrać ze skóry .Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa
Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać sól, pieprz, przesianą mąkę . Zrobić dołek i wlać w niego jajko. Szybko połączyć składniki , nie wyrabiając. Pokroić na kawałki. Dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną
Gotować w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Kremowy sos pomidorowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
- 3 łyżki sera mascarpone
- Pesto z papryki opcjonalnie
Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek. Następnie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, brązowym cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.Dodać pesto z czerwonej papryki . Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Przyrządzone krewetki wymieszać z sosem i gnocchi