Drugie dania Dania bezmięsne Uncategorized

Gnocchi w sosie serowym z zielonymi warzywami

Gnocchi

Składniki

  • 500 gram ziemniaków
  • ½ łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Ugotować ziemniaki ze skórą , aż będą miękkie . Około 20 min .Odcedzić, obrać ze skóry .Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa

Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać sól, pieprz, przesianą mąkę . Zrobić dołek i wlać w niego jajko. Szybko połączyć składniki , nie wyrabiając. Pokroić na kawałki. Dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki.  Zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną

Gotować  w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Sos serowy

Składniki

200 ml śmietanki 30 %

150 gram sera topionego

100 gram parmezanu

Cebula

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w pół krążki . Podsmażyć ją na rozgrzanym maśle w rondlu. Do podsmażonej cebuli dodać śmietanę, pieprz, sól i topiony ser  . Mieszać do połączenia się obu składników, zajmie to może jakieś 5 minut (do czasu aż serek sam zacznie się rozpuszczać) .Pod koniec dodać starty parmezan .

W garnku wymieszać gnocchi  z serowym sosem , żeby sos obkleił kluski .

Podawać z ugotowanymi , zielonymi warzywami . U mnie to fasola szparagowa , groszek cukrowy  , młodą fasola soi i kalettes ( to ostatnie warzywo to nowe połączenie jarmużu i brukselek ) . Można zastąpić brukselką

ENGLISH VERSION

Gnocchi in a cheese sauce with green vegetables
Gnocchi
Ingredients

  • 500 grams of potatoes
  • ½ tablespoon salt
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
  • 50 g of plain flour
  • 1 beaten egg

Preparation

In a large pot with just enough water to cover them, boil potatoes with their skins on. Around 20 min. Peel boiled potatoes, removing any brown spots that might be below the skin. Drain, squeeze through the potato ricer or grind in a meat grinder

Put cooled potatoes on a pastry board or countertop, mix in salt, pepper, and sieved flour. Using your hands, make a well and put the egg in it. Slowly start to mix in flour and potatoe.Combine the ingredients, do not knead. Form the dough. Cut dough into 8-10 pieces, about 4 inches long. Knead just enough for the dough to come together. Dough should have a loose airy texture. Roll each piece by gently pushing with spread fingers. Roll your dough into thick ropes and cut into 1-inch pieces. Using a pastry cutter or non-serrated knife, cut dough ropes into 1-inch pieces, cutting ends at an angle. Toss over them extra flour while they are waiting to be cooked.  Use a fork to create ridges or indent gently with your thumb. Place finished gnocchi in a large pot of salted boiling water. Cook gnocchi until they float to the top, about 2-4 minutes. Gently remove them with a slotted spoon, drain very well.
Cheese sauce
Ingredients

  • 200 ml of 30% cream
  • 150 grams of cheese
  • 100 grams of Parmesan cheese
  • Onion

Preparation
Peel onion and cut. Fry in hot butter in a pan. Add cream, pepper, salt and melted cheese to fried onions. Stir to combine the components, about 5 minutes (until the cheese begins to disolve itself).  At the end, add the grated parmesan.
Toss the gnocchi a saucepan with cheese sauce until they are coated and serve with boiled, green vegetables, green beans, sugar snap peas, edamame soya beans and kalettes.

 

P1011034.JPG