Drugie dania Uncategorized

Gnocchi z chorizo

 

Na gnocchi

  • 500 gram ziemniaków
  • ½ łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Ugotować ziemniaki ze skórą , aż będą miękkie . Około 20 min .Odcedzić, obrać ze skóry .Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa

Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać sól, pieprz, przesianą mąkę . Zrobić dołek i wlać w niego jajko. Szybko połączyć składniki , nie wyrabiając. Pokroić na kawałki. Dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki.  Zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną

Gotować  w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Przed podsmażeniem klusek na patelni zostawić je do osuszenia

Dodatkowo

  • Klarowane masło
  • Chorizo 200 gram
  • Pieczarki100 gram
  • Fasola szparagowa 100 gram ( wcześniej ugotowana )
  • Zielona fasola soi 100 gram
  • Szparagi kilka sztuk
  • Parmezan

Na patelni na klarowanym maśle podsmażyć pieczarki .Dodać pokrojone w plasterki chorizo. Podsmazyc do zrumienienia . Następnie wrzucić gnocchi i smażyć do zrumienienia . Dodać podgotowana szparagowa fasole oraz zielona fasole soi. Smażyć przez kilka minut na gorącej patelni. Przed podaniem posypać  startym parmezanem i podawać z ugotowanymi szparagami

P1017312.JPG