Drugie dania Uncategorized

Gnocchi zasmażane z pieczarkami , zielona fasola i krewetkami

 

Nie dość, ze kluchy … to jeszcze zasmażane …na masełku . No ale jak im sie oprzeć ? Z duza ilością zielonych warzyw i dodatkiem krewetek .Mnie by w sumie same te kluski na maśle wystarczyły jeśli mam być szczera 🙂

 

  • 500 gram ziemniaków
  • ½ łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Ugotować ziemniaki ze skórą , aż będą miękkie . Około 20 min .Odcedzić, obrać ze skóry .Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa

Wystudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać sól, pieprz, przesianą mąkę . Zrobić dołek i wlać w niego jajko. Szybko połączyć składniki , nie wyrabiając. Pokroić na kawałki. Dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki.  Zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną

Gotować  w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Przed podsmażeniem klusek na patelni zostawić je do osuszenia

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

 

Dodatkowo

  • Klarowane masło
  • Pieczarki100 gram
  • Fasola szparagowa 100 gram ( wcześniej ugotowana z kalettes )
  • Zielona fasola soi 100 gram
  • Kalettes ( to warzywo to połączenie jarmużu i brukselki ) Mozna je zastąpić zwykłą brukselka
  • Parmezan

Na patelni na klarowanym maśle podsmażyć pieczarki .Dodać gnocchi smażyć do zrumienienia . Następnie dodać resztę warzyw . Smażyć przez kilka minut na gorącej patelni.Pod koniec dorzucić krewetki . Przed podaniem posypać  startym parmezanem

P1015986.JPG

P1015988.JPG