Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami. Oj, długo „chodziły” za mną gofry, ale nigdy się jakoś nie złożyło, żebym robiła je w domu. Nareszcie nadszedł ten czas i juz wiem, że będą częstym gościem u mnie w domu. Chrupiące, lekkie z dodatkiem bitej śmietany i jagód w syropie ze słoika. Syrop i jagody robia tu całą robotę. Podbijają smak słodkiej, kremowej śmietany. Polecam na letnie dni.
Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
- 180 ml wody gazowanej
- 210 ml letniego mleka 3 (2%)
- 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej
- 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Sposób wykonania / Instructions:
- W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
- Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
- U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
- Moja gofrownica ma moc 1300 W




