Drugie dania Bez kategorii

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe. Pyszne, obłednie wyglądające gofry z dodatkiem dyniowego puree. Można zjeść w wersji na słodki i wytrawnej. Moje podane były z serkiem typu Philadephia i wędzonymi plastrami łososia.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
15 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej np. poznańskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)

Sposób wykonania / Instructions:

  • W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.
  • Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, by piana nie opadła.
  • Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor.