Drugie dania

Gofry z cukinii

Gofry z cukinii. Tym razem wytrawne gofry z cukinii podane z białym serkiem i wędzonym łososiem. Wytrawnych gofrów do tej pory nie jadłam, więc przyszła pora by to zmienić. Miałam jeszcze w ogórdku resztke cukinii, postanowiłam więc ja wykorzystać tak, żeby było smacznie. No i było. Chrupiace z zewnątrz i miękkie w środku gofry świetne jako przekąska lub samodzielne danie obiadowe.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gofry

  • 500 g cukini
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól (pieprz)

Dodatkowo

  • kremowy biały serek
  • wędzony łosoś
  • kawior

Sposób wykonania / Instructions:

Na gofry

  • Cukinię umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i dokładnie odcisnąć z płynu
  • Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, proszek do pieczenia, jajka, olej i zmiksować do połączenia składników, następnie wmiksować do ciasta posiekany koperek. Dodać cukinie, cukinię, parmezan, doprawić solą i pieprzem. Wymieszac
  • Rozgrzać gofrownicę. Do gofrownicy nakładać po dwie łyżki ciasta na każde pole grzewcze i piec gofry po 3-4 min (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Upieczone gofry przekładać na kratkę.