Ciasta

Gofry z karmelizowanymi sliwkami

Gofry z karmelizowanymi sliwkami. Chrupiące, dobrze wypieczone gofry z delikatną, kremową, słodką śmietaną i dla podkręcenia smaku kwaskwoe, wyraziste śliwki z patelni, duszone na maśle z brązowym cukrem i cynamonem. Wszystko razem – petarda

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na śliwki

  • 750 g śliwek węgierek przekrojone na pół (bez pestek)
  • 40 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Na gofry

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3 (2%)
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Dodatkowo

  • 300 ml śmietany 36 %
  • cukier puder opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Na sliwki

  • Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i cynamon i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie obtoczyć w karmelu. Sliwki smażyc ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić do ostygnięcia

Na gofry

  • W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  • Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
  • U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
  • Moja gofrownica ma moc 1300 W
  • Smietane ubić z cukrem pudrem. Gofry podawać udekorowane kleksem bitej śmitany i karmelizowanymi śłiwkami