Gołąbki w sosie paprykowym. Mięsne nadzienie z dodatkiem papryki zamknięte w liściach włoskiej kapusty. Całość podana z mocno paprykowym sosem. Już dawno nie jadłam tak dobrych gołąbków
Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Składniki / Ingredients:
Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 5 papryk (mix kolorów: pomarańczowa, żółta, czerwona)
- 150 g ugotowanego na półtwardo ryzu
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
Na sos paprykowy
- 6 papryk : czerwona (pomarańczowa, żółta)
- 1/2 cebuli
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 300 ml słodkiej smietanki do sosów
- olej
Sposób wykonania / Instructions:
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dusic razem około 10 minut. Odstawic do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mięso z duszona papryką, ryżem i jakiem. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyc gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać sosem paprykowym. Dusić ok 90 min.
Na sos paprykowy
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
- Całość lekko wystudzić i zblendować.



