Drugie dania

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki nadziane białą kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i mięsem mielonym. Do tego sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorków koktajlowych duszonych na patelni, a potem zblendowanych i wymieszanych ze śmietaną. Intensywnie pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Gołąbki pod koniec duszone w sosie dla bardziej wyrazistego smaku.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz

Na sos pomidorowy

  • 500 g świeżych, dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania / Instructions:

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni z olejem podsmażyć cebulę
  • W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
  • Przed podaniem gołąbki wyjąć z bulionu, zalać sosem i dusić razem przez 30 min