Drugie dania

Gołąbki z białą kiełbasą

Gołąbki z białą kiełbasą. Jak posiadacie na stanie Królisia ( doświadczalnego ) to jest dla Was obiad idealny.. Obiad dwa w jednym. Obiad z serii …wilk syty i owca cała. Królisia zapychacie kapustą, Królisie ją uwielbiają, a Wy zajadacie się pychotkowym nadzieniem z białej kiełbachy z dodatkiem majeranku i chrzanu. Problem może być, jeśli też lubicie kapustę. Wtedy może być mała wojenka o kapustę z Królisiem. W takim przypadku najlepiej spacyfikować Królisia i dać mu z liścia, najlepiej kapusty. Króliś otumaniony liściem będzie przez jakiś czas bezwładny, a Wy możecie się delektować połączeniem kapusty z białą kiełbasą. Myślę, że dla tego połączenia możecie się swobodnie pozbyć wyrzutów sumienia i zdzielić Królisia, żeby Wam nie wyżarła łajza całej kapusty.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na farsz

  • 2 kg białej surowej kiełbasy
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 jajko
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól

dodatkowo

  • 2 główki kapusty włoskiej
  • bulion warzywny opcjonalnie (ilość potrzebna do przykrycia gołąbków)

Na sos

  • 500 ml płynu z gotowania gołąbków
  • kilka czubatych łyżek chrzanu (sprawdź jego ostrość wcześniej)
  • 200 ml śmietany tłustej 30%

Na zasmażkę

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania / Instructions:

Na farsz

  • Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 45 min.

Na sos

  • Odlać sos z gotowania się gołąbków. Dodać do niego chrzan, przepuszczone ząbki czosnku przez praskę, lub zielony pieprz.

Przygotować zasmażkę:

  • Na patelni rozpuścic masło. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką lub silikonowa szpatułką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewac około 2 minut cały czas mieszając
  • Zasmażkę dodać do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Dolać śmietanę . Doprawić solą i pieprzem.