Gołąbki z karmelizowanymi pomidorami. Liście kapusty faszerowane mielonym mięsem i biała kasza gryczaną. Duszone w bulionie i podane z karmelizowanymi pomidorkami.
Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Składniki / Ingredients:
Na gołąbki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 100 g ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1.5 litra bulionu
Na pomidory
- 400 g świeżych, dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób wykonania / Instructions:
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mięso z cebulą, kaszą i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zalać gorącym bulionem. Dusić ok 60 min.
Na pomidory
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Dusić do momentu aż pomidory się lekko rozpadną.


