Bez kategorii

Gołąbki z kaszą i grzybami w sosie buraczkowym

Gołąbki z kaszą i grzybami w sosie buraczkowym. Tak, wiem 😉 Niektórzy będą sie pukać w czoło, że znou coś nawymyślałam. No, nawymyślałam i owszem bo lubię w kuchni eksperymentować. Z tego eksperymentu jestem mega zadowolona. Gołąbki z nadzieniem z prażonej kaszy gryczanej, cebuli, suszonych grzybów podane z kremowym sosem na bazie soku z buraka i chrzanu. Uwielbiam kolorystykę i smak.

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gołąbki

  • 2 głowki włoskiej kapusty (sparzone liście bez głąba)
  • 200 g kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu
  • 1 srednia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 garści suszonych grzybów (namoczonych dzien wcześniej)
  • 250 g brązowych pieczarek kasztanowych pokrojonych w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 jajko
  • w razie koniećzności jeśli masa będzie zbyt sypka dodac płatków owsianych
  • olej opcjonalnie
  • ok 2 łitrów bulionu warzywnego

Na sos buraczkowy

  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • ok 100 g ugotowanego buraka
  • 300 ml soku z buraka
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżeczki chrzanu (ostrego)

Sposób wykonania / Instructions:

Na gołąbki

  • Na patelni z rogrzanym tłuszczem umieścić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i suszone grzyby. Doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić do miękkości. dodać do wystudzonej kaszy gryczanej. Dodac jajko i dokładnie wymieszać
  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmazyc gołąbki
  • Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyćpodsmażone gołąbki. Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.

Na sos buraczkowy

  • Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę. Przed podaniem podgrzać