Bez kategorii

Gołąbki z kiszonej kapusty nadziewane ryżem i mięsem

Gołąbki z kiszonej kapusty nadziewane ryżem i mięsem. To moje pierwsze gołąbki z uzyciem kiszonych liści kapusty. Jakos nigdy wcześniej się nie złożyło. A szkoda, bo gdybym wiedziała wcześniej, że to będzie takie dobre to duzo wcześniej mogłabym sie cieszyc tym smakiem. Gołąbki podane z sosem śmietanowym z dodatkiem kwasu z kapusty

Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojone w kostkę
  • 200 gr brązowych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 16 kiszonych liści kapusty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 300 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • sok z kiszonych liści kapusty
  • sól i czarny pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na maśle usmażyć drobno poszatkowaną cebule i pieczarki.
  • W misce wymieszać mięso z cebulą i pieczarkami, ryżem i jajkiem. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie żelwinego garnka umieścić ułożyc gołąbki.
  • W misce wymieszać sok z kiszonej kapusty i smietankę. Dobrze wymieszac i zalać gołąbki. Dusić ok 60 min. Po ugotowaniu wyjąć gołąbki sos śmietanowy zblendowac W sosie umieścic gołąbki. Podgrzać i podawac.