Ciasta

Grejfrutowy krem ( curd )

Grejfrutowy krem ( curd ). Krem powstały z połączenia masła, żółtek, cukru i soku z grejfruta. Najbardziej znany to ten z cytryny ( lemon curd) ale ten też wymiata. Wykorzystać go można na kilka sposobó. Ja ostatnio wykorzystywałam do nadziania mini tart. Było pysznie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 6 żółtek
  • 1 + ¼ cup cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 szklanki soku grejpfrutowego
  • skórka z 1 grejpfruta
  • 2 łyzeczki budyniu

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ubic krótko żółtka z cukrem pudrem.
  • Na małym ogniu zacząć podgrzewać zółtka z cukrem cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowa konsystencja dodać sok, starta skórkę z grejfruta i masło. Pod koniec jak troche zgestnieje dodać budyń. Wymieszac i przelac do słoiczków