Groszkowe kopytka z piersią z kurczaka. Danie pod tytułem „Zielono mi”. Obłędnie zielone kopytka z zielonego groszku podane z groszkiem i fasolą soi przesmażoną na maśle z czosnkiem. Do tego pierś z kurczaka.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Składniki / Ingredients:
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na kopytka
- 400 g puree z groszku
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej + 50 do podsypania
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
Na fasolkę
- 100 g ugotowanego zielonego groszku
- 100 g ugotowanej fasoli soi
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki pokruszonych pistacji
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz
Sposób wykonania / Instructions:
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
- Na kopytka
- Groszek gotować przez 5 min. Odsączyć i przelać zimną wodą. Zblendować na puree. Dodać jajko, makę i sól i czosnek. Wyrobić do połączenia składników
- Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałeczki i kroić pod skosem na kopytka
- Gotować we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut. Odsączyć.
Na fasolkę
- Na patelni, na rozgrzane masło wrzucić fasolę i zielony groszek. Dodać czosnek. Przez dwie minuty smażyć. Dodać zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pistacje i wymieszać.



