Uncategorized

Gruszki w czerwonym winie

Ja tam nie jestem specjalną fanką alkoholu … no dobra przyznam się bez bicia , że ja w ogóle w sumie nie pijam . Niemniej odparowane wino w gruszkach świetnie mi smakuje . Gruszki w winie to taki klasyk  . Prosty w wykonaniu ale niezwykle smaczny i aromatyczny . I jak się prezentuje …rozpusta w czystym wydaniu 

P9290558.JPG

 

Składniki

  • 4 twarde gruszki
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 szklanka wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 strączek kardamonu
  •  2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do rondelka. Zalać winem i wodą, wrzucić wszystkie przyprawy i miód. Gotować aż gruszki  staną się miękkie, ale wciąż jędrne.Czas gotowania ok. 50 minut od czasu do czasu obrać je w płynie.

Owoce wyjąć na półmisek. Sos pozostały w garnuszku gotować do momentu  aż wino  wyparuje i zgęstnieje. Gruszki podawać z gałką lodów

unnamed 1.jpg