Składniki
Gruszki z serem pleśniowym w szynce
- Gruszki twarde 4 sztuki
- Cytryna 1 sztuka
- Wino białe wytrawne 100 ml
- Ser pleśniowy niebieski 200 g
- Szynka dojrzewająca 12 plastrów
- Miód wielokwiatowy 4 łyżeczki
- Gożdziki
- Kardamon
- Cynamon
- Pieprz czarny ziarnisty
- Liść laurowy
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo – musztardowej z jabłkami i cebulą
- Polędwica wieprzowa ok 800 g
- Musztarda francuska 3 łyzeczki
- Miód 3 łyzeczki
- Gorczyca ziarna 2 łyzeczki
- Cebula czerwona 2 szt
- Jabłka 2 szt
- Oliwa z oliwek
- Majeranek otarty
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
Wykonanie
Gruszki z serem plesniowym w szynce
Gruszki obieramy ze i wkładamy do miski z wodą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. W gruszkach wydrążamy środki, usuwając całe gniazda nasienne (najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek).
W większym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy białe wino oraz cynamon , kardamon i gozdziki do smaku. Wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Do wody wkładamy gruszki i gotujemy ok. 10 minut.
Po ugotowaniu do środków gruszek wkładamy ser pleśniowy. Każdą gruszkę stawiamy na jednym plastrze szynki, które zawijamy do góry. Następnie owijamy jeszcze 2 plastrami, żeby otuliły całą gruszkę. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15 min, aż szynka się zrumieni.
Gruszki podajemy oprószone świeżo czarnym mielonym pieprzem, polane odrobiną miodu.
Polędwiczki w marynacie miodowo musztardowej z cebulą i jabłkami
W miseczce mieszamy razem miód , musztarde i ziarna gorczycy . . Polędwicę oczyszczamy wkładamy do naczynia żaroodpornego, powstała marynata nacieramy mieso a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem . Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem marynaty
Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego , w którym została część marynaty , a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkami
Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.