Drugie dania Uncategorized

Gruszki z serem pleśniowym w szynce z polędwiczkami wieprzowymi

Składniki

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

  • Gruszki twarde 4 sztuki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Ser pleśniowy niebieski 200 g
  • Szynka dojrzewająca 12 plastrów
  • Miód wielokwiatowy 4 łyżeczki
  • Gożdziki
  • Kardamon
  • Cynamon
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Liść laurowy

Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo – musztardowej z jabłkami i cebulą

  • Polędwica wieprzowa ok 800 g
  • Musztarda francuska 3 łyzeczki
  • Miód 3 łyzeczki
  • Gorczyca ziarna 2 łyzeczki
  • Cebula czerwona  2 szt
  • Jabłka 2 szt
  • Oliwa z oliwek
  • Majeranek otarty
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska

Wykonanie

Gruszki z  serem plesniowym w szynce

Gruszki obieramy ze i wkładamy do miski z wodą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. W gruszkach wydrążamy środki, usuwając całe gniazda nasienne (najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek).
W większym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy białe wino oraz cynamon , kardamon i gozdziki do smaku. Wrzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Do wody wkładamy gruszki i gotujemy ok. 10 minut.
Po ugotowaniu do środków gruszek wkładamy ser pleśniowy. Każdą gruszkę stawiamy na jednym plastrze szynki, które zawijamy do góry. Następnie owijamy jeszcze 2 plastrami, żeby otuliły całą gruszkę. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15 min, aż szynka się zrumieni.
Gruszki podajemy oprószone świeżo czarnym mielonym pieprzem, polane odrobiną miodu.
Polędwiczki w marynacie miodowo musztardowej z cebulą i jabłkami
W miseczce mieszamy razem miód , musztarde i ziarna gorczycy . . Polędwicę oczyszczamy wkładamy do naczynia żaroodpornego, powstała marynata nacieramy mieso a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem . Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem marynaty
Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego , w którym została część marynaty , a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkami
Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.

Poledwiczki 4 (2)

Poledwiczki 8.jpg

Poledwiczki 2 (2).jpg