Desery Uncategorized

Gruszki zapiekane z miodem , cynamonem i amaretto podawane z lodami waniliowymi

Gruszki zapiekane z miodem , cynamonem i amaretto podawane z lodami waniliowymi

Składniki:

 

  • 2 średnie gruszki
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • Lody waniliowe

 

Nagrzać piekarnik do 190 C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.  Gruszki umyć i przekroić na pół, Wydrążyć łyżeczką gniazdo.Na talerzyku połączyć brązowy cukier z cynamonem  . Odcisnąć gruszki płaską stroną  w cukrze z cynamonem . Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Do wgłębienia wlać po równo sok z cytryny i amaretto. Wstawić do piekarnika na ok 20-25 min, aż gruszki będą miękkie. Po wyjęciu polać miodem i podawać z lodami .

P1011372.JPG

P1011378.JPG