Ja już od dłuższego czasu jetem miłośnikiem kaszy pod każdą postacią . W tym wydaniu jak najbardziej polecam . Aromatyczne kaszotto z dodatkiem wina i buraków to strzał w dziesiątkę
Składniki
- 4 małe buraki
- 1 łyżka oliwy
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soczewicy z puszki
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 500 ml bulionu lub rosołu
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 gram pieczarek
- 1 sztuka awokado
- 100 gram feta
- Buraki wyszorować , zawinąć każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 190 – 200 stopni C.
- Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora , dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
- Dodać soczewicę, dolać wino i gotować przez pół minuty. Dodać połowę gorącego bulionu oraz pokrojone na plasterki buraki, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Dodać surową kaszę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
- Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażone dodać do kaszotto
- Dodać świeżo zmielony pieprz, wymieszać i gotować już bez przykrycia cały czas mieszając przez ok. 2 minuty.
- Podawać z fetą , awokado , małymi marchewkami zieloną fasolą soi
U mnie dodatkowo pierś z kury
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/gryczane-kaszotto-warzywne-z-botwinka-soczewica-porem