Drugie dania Uncategorized

Gryczane kaszotto z burakami, soczewicą i porem

 

Ja już od dłuższego czasu jetem miłośnikiem kaszy pod każdą postacią . W tym wydaniu jak najbardziej polecam . Aromatyczne kaszotto z dodatkiem wina  i buraków to strzał w dziesiątkę

Składniki

  • 4 małe buraki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soczewicy z puszki
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 gram pieczarek
  •  1 sztuka awokado
  • 100 gram feta

 

  • Buraki wyszorować , zawinąć każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 190 – 200 stopni C.
  • Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora  , dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać soczewicę, dolać wino i gotować przez pół minuty. Dodać połowę gorącego bulionu oraz pokrojone na plasterki buraki, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Dodać surową kaszę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
  • Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażone dodać do kaszotto
  • Dodać świeżo zmielony pieprz, wymieszać i gotować już bez przykrycia cały czas mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Podawać z fetą , awokado ,  małymi marchewkami zieloną fasolą soi

U mnie dodatkowo pierś z kury

P1011937.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/gryczane-kaszotto-warzywne-z-botwinka-soczewica-porem