Drugie dania

Grzybowe pęczotto

Grzybowe pęczotto. Tu jest wszystko, co tygryski lubia najbardziej. Kasza pęczak, suszone grzyby namoczone dzień wczesnie i ten pyszny, grzybowy wywar dodany do gotowania pęczotto. Danie jest kremowe, aromatyczne, pięknie pachnie grzybami. Do tego dodatek wina i patmezanu. Ja dodałam jeszcze mięso z kurczaka. Sycąco i naprawdę smacznie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 podudzia z kurczaka pozbawione kości i przekrojone na pół
  • 180 g suszonych grzybów namoczonych dzien wczesniej
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 szklanka białego wina
  • graśc tartego parmezanu
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo mielona sól morska
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania / Instructions:

  • Namoczone grzyby ugotować w wodzie w której były moczone. Ugotowane grzyby odcedzić. Wywar pozostawić.
  • Przyprawione solą i pieprzem mięso kurczaka przysmażyć na patelni. Dodać cebulę i pieczarki. Kaszę dodać do mięsa, cebuli i grzybów.Chwilkę podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy wino odparuje całość podlać wywarem z grzybów oraz częścią bulionu.
  • Kaszotto doprawic solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniać go. Na koniec dodać do całości grzyby i jeszcze chwilę gotowac. Kaszotto zestawić z ognia i dodać ser. Wymieszać