Drugie dania

Guacamole

Guacamole to meksykańska pasta z awokado, która świetnie się sprawdza jako przystawka. Fajnie się ją zajada z nachos czy stanowi fajny dodatek do trotilli. Ja postanowiłam dodatkowo podać z dorszem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Guacamole z dorszem

  • 6 dojrzałych awokado
  • 4 łyżeczki soku z limonki
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
  • sos sriracha opcjonalnie do smaku
  • pól pęczka kolendry posztakowanej
  • 2 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 sztuki fileta z dorsza
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • tymianek opcjonalnie
  • imbir opcjonalnie
  • koperek opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Guacamole z dorszem

  • Awokado umyć, przekroić na pół, ususnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.Nastepnie dodać kolendrę, pikantny sos i pomidory. Wymieszać
  • Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Smażyc na patelni z odrobinną oleju przez ok 20 minut.
  • Dorsza podawać z guacamole i tortilla chips.