Drugie dania Dania mięsne Dania z makaronem Uncategorized

Gulasz meksykański z makaronem bucatini

 

Miłośnicy mięsa zakochają się w tym gulaszu . Co czyni ten gulasz wyjątkowym ? Dodatek świeżo parzonej kawy , gorzka czekolada. Koniecznie spróbujcie . ten smak was zaskoczy

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1  świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 1/2 szklanki bulionu1
  •  400 ml  pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
  •  3 kostki  gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 1 puszka (400 ml) fasoli (czarnej lub czerwonej)
  • 1 puszka (400 ml) kukurydzy

 

Mięso po usunięciu tłuszczu i  żył  pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Do większego garnka  z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.

Wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dorzucić  mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku po czym  dodać czekoladę.  Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec  dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut.

Dodatkowo

  • makaron bucatini

image_2890947_large.png

P1016210.JPG

P1016205.JPG

źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/gulasz_meksykanski/przepis.html