Drugie dania Dania mięsne Dynia Uncategorized

Gulasz wieprzowy z dynią i kaszą pęczak podawany w dyni – Pork stew with pumpkin and pearl barley served in pumpkin ( English version below )

Ja teraz będę maltretować tą dynię jeszcze przez jakiś czas. No dobra do momentu jak skończy się na nią sezon . Tym razem gulasz wieprzowy z dodatkiem dyni i kaszy pęczak  efektownie podany w bohaterce jesiennego sezonu .

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg dyni
  • 1 dynia dekoracyjna
  • 2 cebule
  • 100 gram pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 100 g kaszy pęczak
  • 500 ml gorącego bulionu
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz czarny

 

Wieprzowinę umyć i  odsączyć . Pokroić w grubszą kostkę. Obrać i pokroić w kostkę cebulę . Pokroić w plastry pieczarki  . Umyć papryki . Usunąć  ze środka ziarna . Pokroić w grubszą kostkę .

W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z tymiankiem do momentu, aż się zrumieni. Przyprawić solą i mielonym pieprzem.

Dodać do mięsa cebulę . Chwilę posmażyć . Następnie dodać pieczarki   i czosnek . Smażyć jeszcze przez 2–3 min

Wlać bulion i przykryć mięso, aby się dusiło  . Wsypać kaszę pęczak. Dusić mięso z kaszą, aż zrobi się miękkie.

Obrać dynię i pokroić w kostkę. Dodać dynię do mięsa . Gotować aż dynia zmięknie ok. 10–15 min. Pod koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i śmietanę

Dekoracyjną dynię umyć i odciąć jej górną część z ogonkiem. Wydrążyć miąższ ze środka i przełożyć do niej duszone mięso z warzywami.

 

ENGLISH VERSION

 

Pork stew with pumpkin and pearl barley served in pumpkin

Ingredients

  • 400 g pork shoulder
  • 500 g pumpkin
  • 1 decorative pumpkin
  • 2 onions
  • 100 g mushrooms
  • 2 red peppers
  • 5 sprigs of parsley
  • 2 sprigs thyme
  • 2 garlic cloves
  • 100 ml sour cream
  • 100 g pearl barley
  • 500 ml of hot broth
  • 30 ml of sunflower oil
  • salt, black pepperPreparation method

    Wash and drain pork. Cut into thick cubes. Peel and dice the onion. Slice mushrooms. Wash peppers, remove seeds, and cut into thick cubes.
    Heat oil in a saucepan and fry cubed meat with thyme until it is browned. Season with salt and ground pepper.
    Add chopped onion to the meat and fry for 2 minutes. Add sliced mushrooms and garlic and fry for another 2-3 minutes.
    Pour the broth and cover the meat. Add dry pearl barley. Simmer all until both meat barley are cooked.
    Peel the pumpkin and cut into cubes and add to the meat. Cook until pumpkin is tender approx. 10-15 min. At the end add the chopped parsley and sour cream
    Wash the decorative pumpkin and slice off the upper part of it (the tail end). Scoop out the flesh  and fill the inside of the pumpkin with the stew.

gulasz-4

Gulasz 1.jpg