Drugie dania Uncategorized

Gulasz z kurczaka w winie

Kolejny pomysł na kurczaka . Tym razem na kurczaka duszonego w winie, z czarnymi oliwkami i grzybami . Do tego ryż z dodatkiem kurkumy . Mięso jest bardzo soczyste i świetnie się łączy ze smakiem ryżu

  • 5 sztuk podudzi z kurczaka
  • olej
  • 1 czerwona cebula
  • ½  butelki wina czerwonego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 100 gram suszonych grzybów
  • 100 gram czarnych oliwek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz

W naczyniu żaroodpornym podgrzać olej . Obsmażyć kawałki kurczaka po około 3 – 5 minut z każdej strony. Do mięsa dorzucić pokrojoną w talarki czerwoną cebulę . Dodać pokrojone w plastry pieczarki i namoczone suszone grzyby. Dusić pod przykryciem przez 10 minut . W międzyczasie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Dolać wino i dusić przey około 40 minut . Dodać czarne oliwki . Gotować do odparowania płynu .Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy

 

Podawać z ryżem, z dodatkiem kurkumy i małymi marchewkami

P1014928.JPG

P1014910.JPG