Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Gulasz z kurczaka z suszonymi pomidorami i śliwkami podawany w foremce z tortilli – Chicken gulash with dried tomatoes and plums served in the mold of tortillas ( English version below )

Składniki

  • Czerwona cebula 2 sztuki
  • Papryka czerowna 1 sztuka
  • Papryka żółta 1 sztuka
  • Cukinia 1 sztuka
  • Pomidorowa passata 250 ml
  • Pierś z kury 2 sztuki
  • Suszone pomidory kilka sztuk
  • Suszone śliwki 100 gram
  • Placki tortilli 4 sztuki
  • Gęsta śmietana kilka łyżek
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Olej 1 litr

Przyprawy

  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • cząber
  • pieprz
  • kminek mielony
  • sól morska

Cebulę pokroić  w kostkę .Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu , na patelni .Patelnię ściągnąć z palnika i dorzucić słodką oraz ostrą paprykę mieloną. Wymieszać po czym ponownie umieścić na palniku  .Następnie  dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Całość dusić do miękkości i przyprawić cząbrem. Pomidory pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelnię.
W dalszej kolejności  dodać pokrojoną w grube kawałki cukinię i doprawić pieprzem . Pod koniec  dodać passatę pomidorową i  piersi kurczaka. Całość dusić aż mięso będzie miękkie.
W trakcie duszenia  dodać suszone śliwki i pomidory . Dolać do smaku zalewy z suszonych pomidorów. Przyprawić kminkiem i solą. Ugotowane mięso wyjmując z gulaszu i pokroić w kostkę . Umieścić ponownie w sosie
W małym garnku zagrzać ok. 1 litr oleju(garnek powinien mieć średnicę o połowę mniejszą niż średnica placków tortilli) . Do garnka z olejem  wkładać  pojedynczo placki tortilli i przytrzymywać  je przy dnie za pomocą tłuczka do ziemniaków żeby nadać im kształt foremki w której będzie potem gulasz . Przyrumienioną tortillę  wyjąć na  ręcznik papierowy.Ustawić na talerzu . Foremkę wypełnić gulaszem i udekorować kleksem śmietany
ENGLISH VERSION
Chicken gulash with dried tomatoes and plums served in the mold of tortillas
Ingredients

  • 2 red onions
  • 1 red pepper
  • 1 yellow pepper
  • 1 zucchini (courgettes)
  • 250 ml tomato passata
  • 2  chicken breasts
  •      Few dried tomatoes
  • 100 grams prunes
  • 4 tortillas
  • 100 ml sour cream
  • 1 bunch of fresh parsley
  • 1000 ml oil
    Spices
  • Ground sweet  pepper
  • ground hot paprika
  • savory
  • pepper
  • ground cumin
  • sea salt

Cut onions  into cubes and fry in a frying pan. Remove frying pan from the cooker and toss in a ground sweet and hot pepper ground. Mix everything and again put on the cooker. Add the diced fresh peppers and simmer together until tender, add savory. Cut  tomatoes into quarters and toss into the pan.
Next, add the succhini (chopped into thick pieces) and season with pepper. At the end add the tomato passata and chicken breasts. Simmer until meat is tender.
During the cooking add the prunes, tomatoes, and dried tomatoes. Season with cumin and salt. Remove  the cooked meat from the stew and cut into cubes. Toss meat back into the sauce.
In a small saucepan heat approx. 1 l of oil (pan’s diameter should be less than half of the diameter of tortilla pancakes). Place each tortilla pancake in the pan and hold it down in the centre with a pestle for  potatoes to give them the shape of the mould where you’ll put the stew later on. Remove the browned tortilla and place each one on a paper towel. Set shaped tortilla on a plate. Fill each tortilla with the stew and decorate with  splash of  sour cream.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Źródło inspiracji
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/384599/doradca-smaku-v-gulasz-z-papryki-cukinii-i-sliwek-z-kurczakiem-odc.-5.html#recipe_content