Drugie dania Dania rybne

Morszczuk w sosie ogórkowym

Morszczuk w sosie ogórkowym z czosnkowym, ziemniaczanym puree, Początkowo, jak w jakimś programie kulinarnym padło hasło o sosie z ogórków kiszonych, to popukałam się w czoło i wywróciłam oczami lub oczyma 😉 Czymś tam wywróciłam w geście zdziwienia i niedowierzania. Moja ciekawska natura jednak, szeptała mi do ucha, żeby spróbować, a najwyżej poczęstuje się kogoś i nich on się męczy. Pierwszy raz robiłam taki sos, ale już wiem, że nie ostatni, bo podbił moje serce. Świetnie sprawdza się z rybą i kremowym puree.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ogórkowy sos

  • 4 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pora
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • pęczek koperku
  • sól (biały pieprz, cukier i sok z kiszonych ogórków)

Na morszczuka

  • 2 filety z morszczuka
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na ogórkowy sos

  • Na patelni, na rozgrzanym oleju z masłem, zeszklic drobno posiekanego pora i pokrojone w kostkę, umyte i obrane ogórki. Smażyc około 5 minut. Po tym czasie dolać bulion i śmietankę. Sos gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, tak by część płynu mogła odparować.
  • Po kilku minutach doprawić go solą i pieprzem, odrobiną cukru, i wrazie konieczności sokiem z kiszonych ogórków. Na samym końcu dodać posiekany koperek.

Na morszczuka

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
  • Rybę podawać z ziemniaczanym puree z dodatkiem gęstej śmietanki i dużej ilości czosnku.