Hummus z białej fasoli cannelini jest banalnie prosty w wykonaniu. Jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale tez bardzo smaczny. W kilka minut możemy mieć hummus, który możemy zjeść z ulubionym pieczywem, czy też selerem naciowym jako zdrowszą alternatywę czegoś do chrupania wieczorami. Świetnie sprawdza się ze słupkami marchewki czy z warzywnymi chipsami. Opcji z czym jeść hummus jest naprawdę wiele. U mnie hummus z dodatkiem pasty tahini.
Hummus z białej fasoli cannelini – pasta na kanapki
• 2 szklanki ugotowanej fasoli cannelini ( może też być fasola z puszki, każda po około 200 g netto )
• 1 cytryna
• 4-5 łyżek pasty tahini
• kilka łyżek wody z gotowania fasoli
• 2łyżki oliwy
• sól do smaku
• 2 ząbki czosnku
Na sicie odlać fasolę, część wody zostawić. W blenderze zmiksować wszystkie składniki ( łącznie z odlaną wodą z fasoli )na gładką masę.Doprawić do smaku.
Do kanapek świetnie sprawdzi się również pasta z bobu