Hummus z białej fasoli i ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Gęsta, kremowa pasta z białej fasoli i ciecierzycy. Dla podkręcenia smaku aromatyczne, suszone pomidory z zalewy. Doskonale smakuje z pieczywem, zarówno tradycyjnym, jak i chrupkim oraz waflami ryżowymi. Świetnie sprawdza się również jako dip do przekąsek, np. krakersów, paluszków, nachosów czy pokrojonej w słupki marchewki. Można podawać z rybą. Tutaj propozycja podania
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 10 mins
Czas całkowity / Total time: 20 mins
Składniki / Ingredients:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 200 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 12 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 łyżka pasty TAHINI
- 3 ząbki czosnku przeciśniete rzez praskę
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Sposób wykonania / Instructions:
- Wszystkie składniki umieścić blenderze i zmiksowac na gładką masę. W razie konieczności dodac zalewy z ciecierzycy, żeby było łatwiej miksować. Można tez dodac trochę wody, jeśli pasta będzie za gęsta. Przełożyć do słoiczków, Na wierzch ułożyc kilka pokrojonych na kawałki. Zaląc oliwą z suszonych pimidorów i wstawic do lodówki.