Ciasta Uncategorized

Jabłecznik na czekoladowym spodzie

 

Coś dla miłośników jabłek. Prażone jabłka na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. U mnie dodatkowo z dodatkiem jeżynowego kremu ( blackberries curd ) . Dla całkowitej rozpusty wykończone pokruszonymi bezami i płatkami migdałów. 

 

Na spód
Składniki na spód:
⦁ 40 g masła, roztopionego
⦁ 150 g czekoladowych herbatników , pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę jabłkową
⦁ jabłka przesmażone 1200 gram
⦁ 1 i 1/2 galaretki pomarańczowej suchej
⦁ jeżynowy krem ( blackcurrant curd ) . W zastępstwie może być dżem
⦁ bezy
Zasmażane jabłka podgrzać w garnku. Do gorących jabłek dodać suchą galaretkę pomarańczową. Wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Odstawić do stężenia. Na koniec posmarować jeżynowym kremem lub dżemem. Posypać pokruszonymi bezami.

P1011345.JPG

P1011316.JPG

P1011340.JPG