Śniadanie Nalesniki Uncategorized

Jabłka w cieście naleśnikowym

 

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • mała szczypta soli
  • 2 jabłka
  • Cynamon
  • masło klarowane do smażenia

 

Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko i  sól. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne ze środka (za pomocą specjalnej wycinarki lub ostrego nożyka). Jabłka pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószyć cynamonem

Rozgrzać patelnię, włożyć 2 łyżki masła klarowanego. Na gorące masło włożyć jabłka uprzednio obtoczone w  cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.

Odłożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami

P1012971.JPG

P1012970.JPG

P1012962.JPG