Drugie dania Uncategorized

Jabłko nadziewane watróbką

 

Klasyka bo jabłko lubi się z wątróbką. A jeszcze jeśli dobre danie  efektownie podane to czego chcieć więcej ? 🙂

⦁ Watróbka 300 gram
⦁ Cebula czerwona 3 sztuki
⦁ wino czerwone 250 ml półsłodkie
⦁ 9 jabłek
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ mąka
Jabłka umyć pod  bieżącą wodą. Ściąć wierzch   i wydrążyć gniazdo nasienne i część miąższu żeby zrobić później miejsce do nadziewania jabłka wątróbką.
Cebulę pokroić w  piórka i zeszklić  na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać wydrążony wcześniej miąższ z jabłek,  podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu. Wątróbką nadziać wcześniej wydrążone jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.

Podawać według uznania. U mnie z ziemniaczanym puree i sałatką z buraka

P1010854.JPG

P1010864.JPG