Drugie dania Uncategorized

Jabłkowy chutney

 

Jabłkowy chutney. Pisałam już jakiś czas temu, że wpadłam w uzależnienie jeśli chodzi o ten apetyczny dodatek do mięs czy wędlin. Ja bardzo chętnie jadam świeży chleb posmarowany białym serkiem i grubo obłożony chutneyem . Uważam, że bardzo podkreśla smak potraw. 

1 kg jabłek
2 cebule
1 marchew
1 papryczka chilli
150 g brązowego cukru
po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu
100 ml octu jabłkowego
100 ml wermutu
100 ml soku jabłkowego
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych moreli

Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dodać przyprawy, cukier i wermut. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i suszone owoce . Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Dusić wszystko razem około 40 min .

P1011613.JPG

P1011632.JPG