Ciasta Uncategorized

Jabłkowy krem ( Apple curd )

Jakiś czas temu robiłam Lemon curd.  To właśnie wtedy wpadłam po uszy i zaczęłam eksperymentować z innymi owocami, żeby uzyskać smaczny krem z owoców. Tym razem czas przyszedł na jabłka i chyba to najsmaczniejszy curd jaki do tej pory jadłam. Nie jest tak kwaskowy jak cytrynowy. Nadal jest maślanie, lekko słodko i przyjemnie czuć jabłka. Można jeść sam ale stanowi świetną bazę dla wszelkiego rodzaju musów. 

Na jabłkowy krem ( curd )
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 8 jabłek
Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka .Dodać jedną łyżkę cukru i wlać odrobinę wody z cytryną. Gotować do rozpadu jabłek i powstania pulpy. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jabłkowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jabłkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

P1011772.JPG