Jabłkowy krem. Przepis wpadł mi w oko u znajomej. Tam był pod nazwą jabłkowa nutella. Zainteresował mnie, bo pierwszy raz widziałam połączone jabłkowe puree z biała czekoladą. Dla mnie troszkę za słodko, może nastepnym razem dodam trochę więcej jabłek, żeby było bardziej kwaskowo. Wykorzystałam do ciasta, naleśników i tartaletek 🙂
Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
- 2½ kg jabłek obranych (bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę)
- 400 g cukru
- 8 tabliczek białej czekolady
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Sposób wykonania / Instructions:
- Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
- Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.



źródło inspiracji https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/nutella-biala-z-jablek/