Drugie dania

Jagnięcina z grillowanymi brzoskwiniami i ziemniakami

 

Jagnięcina z grillowanymi brzoskwiniami i ziemniakami to pomysł na szybki i smaczny obiad. Kotlety jagnięce marynowane w soku z pomarańczy i sosie yakisoba podane  w towarzystwie grillowanych owoców i ziemniaków, polane zielonym pesto.

Na jagnięcinę 

4 kotlety jagnięce
tangy yakisoba sos opcjonalnie
sok z jednej pomarańczy
pieprz opcjonalnie

Przygotowanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać tangy yakisoba sos i pieprz do smaku. Wymieszać. Sosu dodać tyle, żeby wystarczyło na pokrycie mięsa.   Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć, polac resztą marynaty i odstawić na mniej więcej 15 minut.
Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.

Na pesto :

1 szklanka liści bazylii
1/3 szklanki liści mięty
2 łyżki prażonych orzeszków pini
sok z połowy małej cytryny
2 łyżki startego parmezanu
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól

Wszystkie składniki na pesto poza oliwą i sokiem z cytryny zblendować
Na koniec dodać oliwę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do połączenia składników.
Jagnięcinę podawać z pesto bazyliowo- mietowym oraz grillowanymi brzoskwiniami i młodymi, grillowanymi ziemniakami.