Drugie dania Dania mięsne Dania z makaronem

Jagnięcina z makaronem i pieczarkami.

W dzieciństwie nie ruszyłabym niczego, co nie jest kurczakiem lub wieprzowiną. Na szczęście jak dorosłam, dojrzałam też do pewnych smaków. Jagnięcina jest naprawdę smaczna. U mnie podana z makaronem, aromatycznymi pieczarkami, zieloną fasolą soi i kulkami z koziego sera w pistacjach.

Składniki

  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 pomarańcza
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.

Dodakowo

  • 1 Cebula
  • 250 gram pieczarek typu chestnut
  • 50 gram namoczonych wcześniej suszonych grzybów ( odcedzić przed wrzuceniem na patelnię)
    2 łyzki masła
    100 gram makaronu penne
    sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, granulowany czosnek

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na maśle podsmażyć cebulę z pieczarkami i grzybami wcześniej namoczonymi w wodzie. Doprawić do smaku. Dusić około 10 mi. Makaron połączyć z grzybami i podawać z jagnięciną.

Kulki z koziego sera w pistacjowym pudrze
Zielona fasola soi

P1010796.JPG

P1010804.JPG