Drugie dania

Jagnięcina z rabarbarowym chutney i surówką z czerwonej kapusty

Jagnięcina z rabarbarowym chutney i surówką z czerwonej kapusty. Rabarbarowy chutney to dobry pomysł na podkreślenie smaku mięsa.  Lekko kwaskowo słodki chutney wydobywa walory mięsa. Całość podana z  podsmażanymi ziemniakami. Do tego chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, buraka i rabarbaru. 

4 kotlety jagnięce
1 pomarańcza
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.

Na rabarbarowy chutney
⦁ 600 g rabarbaru
⦁ 2 jabłka
⦁ 2 czerwone cebule
⦁ 2 marchewki
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 50 g suszonej żurawiny
⦁ 50 gram rodzynek
⦁ 150 g brązowego cukru
⦁ 3 cm korzenia imbiru
⦁ 50 ml octu jabłkowego
⦁ 2 łyżeczki soli
⦁ 1 łyżeczka płatków chilli
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
⦁ ½ łyżeczki mielonego kminku
⦁ goździki mielone
Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.

Sałatka :
⦁ 1/4 łodygi rabarbaru
⦁ 1/4 surowego buraka pokrojonego w cienkie słupki
⦁ 1/2 jabłka pokrojonego w małą kostkę
⦁ 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
⦁ nieduży kawałek czerwonej kapusty
⦁ szczypior
⦁ sól, pieprz
⦁ odrobina brązowego cukru do smaku
⦁ oliwa
⦁ cytryna
⦁ ocet balsamiczny

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić, skropić dressingiem ( oliwa, cytryna, ocet balsamiczny )

U mnie dodatkowo smażone plastry ziemniaków.