Drugie dania Dania mięsne

Jagnięcina z sosem śliwkowym

Jagnięcina z sosem śliwkowym. Smak mięsa podkreślony wyrazistym sosem ze ślwiek. Jednocześnie kwaskowy i lekko słodki, przyjemnie komponuje się z jagnięcina. Całość podana z kleksem kwaśniej smietany, ziemniakami i marchewkami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
15 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Sos śliwkowy

  • 300 gr śliwek węgierek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki imbir mielony
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka miodu
  • chili pieprz cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 125 ml czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • 1 łyżka masła

Na jagnięcinę

  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 pomarańcza
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Sos śliwkowy

  • Umyte śliwki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód i dodac brązowego cukru.Wrzucić śliwki i chwilę razem dusic na niedużym ogniu. W trakcie dolac czerwonego wina. Czosnek przecisnąć przez praskę ,dodać do śliwek . Dodać przyprawy, sól do smaku.Dusić kilkanaście minut, uważając by sliwki się zupełnie nie rozpadły. Na koniec dodać łyżke masła.

Na jagnięcinę

  • Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
  • Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
  • Całość podawać z marchewkami, ziemniakami i kleksem śmietany.