Jagnięcina z sosem śliwkowym. Smak mięsa podkreślony wyrazistym sosem ze ślwiek. Jednocześnie kwaskowy i lekko słodki, przyjemnie komponuje się z jagnięcina. Całość podana z kleksem kwaśniej smietany, ziemniakami i marchewkami.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
15 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Sos śliwkowy
- 300 gr śliwek węgierek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki imbir mielony
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1 łyżka miodu
- chili pieprz cayenne
- 1 łyżka sosu sojowego
- 125 ml czerwonego wina
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- 1 łyżka masła
Na jagnięcinę
- 4 kotlety jagnięce
- 1 pomarańcza
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania / Instructions:
Sos śliwkowy
- Umyte śliwki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód i dodac brązowego cukru.Wrzucić śliwki i chwilę razem dusic na niedużym ogniu. W trakcie dolac czerwonego wina. Czosnek przecisnąć przez praskę ,dodać do śliwek . Dodać przyprawy, sól do smaku.Dusić kilkanaście minut, uważając by sliwki się zupełnie nie rozpadły. Na koniec dodać łyżke masła.
Na jagnięcinę
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
- Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
- Całość podawać z marchewkami, ziemniakami i kleksem śmietany.