Ciasta Uncategorized

Jagodowa chmurka

 

Robiliśmy już Truskawkowa chmurkelesna chmurke . Przyszła pora na jej jagodowa siostrę .  Chętnie wracam do tego przepisu bo jest mega prosty i szybki w wykonaniu a przy tym super smaczny.

Składniki

 

  • 160 gram czekoladowych herbatników
  • 40 gram masła

Herbatniki zblendowac na piasek. Dodać do nich roztopione masło i dokładnie połączyć.Masa wyłożyć dno 24 cm tortownicy. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Galaretka z jagodami :

  • 600 g jagód
  • 2  galaretki owoce leśne  (każda na 500 ml wody)

Jagody umyć .2 galaretki rozpuścić w około 600 ml wrzącej wody  wody. Przestudzić, Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Na herbatnikach  ułożyć gęsto jagody  .Tężejącą galaretkę wylać  na wierzch jagód  . Wyrównać, schłodzić w lodówce

Krem śmietankowo – cytrynowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z cytryny

Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.

Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Dodatkowo:

  • opakowanie rożnowych  mini bezików do pokruszenia na wierzch ciasta
  • świeże jagody  do dekoracji
  • liofilizowana malina

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.Udekorować pokruszonymi bezami, jagodami i suszona malina . Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

P1017227.JPG

P1017223.JPG