Robiliśmy już Truskawkowa chmurke i lesna chmurke . Przyszła pora na jej jagodowa siostrę . Chętnie wracam do tego przepisu bo jest mega prosty i szybki w wykonaniu a przy tym super smaczny.
Składniki
- 160 gram czekoladowych herbatników
- 40 gram masła
Herbatniki zblendowac na piasek. Dodać do nich roztopione masło i dokładnie połączyć.Masa wyłożyć dno 24 cm tortownicy. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretka z jagodami :
- 600 g jagód
- 2 galaretki owoce leśne (każda na 500 ml wody)
Jagody umyć .2 galaretki rozpuścić w około 600 ml wrzącej wody wody. Przestudzić, Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Na herbatnikach ułożyć gęsto jagody .Tężejącą galaretkę wylać na wierzch jagód . Wyrównać, schłodzić w lodówce
Krem śmietankowo – cytrynowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z cytryny
Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Dodatkowo:
- opakowanie rożnowych mini bezików do pokruszenia na wierzch ciasta
- świeże jagody do dekoracji
- liofilizowana malina
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.Udekorować pokruszonymi bezami, jagodami i suszona malina . Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.