Ciasta Ciasta bez pieczenia Uncategorized

Jagodowy mus na kokosowych waflach z galaretka i rafaello

 

Letnie , smaczne połączenie jagód i kokosu . Pyszny mus . Kremowy o mocnej jagodowej nucie z kokosowym spodem . Galaretka i rafaello z migdałowym środkiem . Można się przy tym deserze zapomnieć .

Składniki na spód:

  • 8 opakowań kokosowych wafli ( w moim przypadku princessa )

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć wyłożyć pokruszonymi  waflami . Na wafle wysypać świeże jagody

Składniki na masę serową:

  • 700 g mrożonych jagód
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 2 opakowania galaretki jagodowej ( może też być galaretka o smaku owoców leśnych)
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru  pudru
  • 20 sztuk rafaello

 

Jagody i 3 łyżki cukru umieścić w garnuszku . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko . Jagodowe  puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do ich  dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia . W misie miksera umieścić mascarpone i śmietanę. Ubić . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną i serkiem mascarpone .

Przygotowaną masę  przelać na wafle ułożone w tortownicy. Kulki rafaello powciskać w tężejącą masę . Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.

Ponadto:

  • 1 opakowanie galaretki jagodowej lub malinowej

Galaretkę jagodową rozpuścić w 350  ml wrzącej wody, odstawić do  wystudzenia. Wierzch masy jagodowej  zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.

Przechowywać w lodówce.

3.jpg

kokosowo-jagodowe-1