Letnie , smaczne połączenie jagód i kokosu . Pyszny mus . Kremowy o mocnej jagodowej nucie z kokosowym spodem . Galaretka i rafaello z migdałowym środkiem . Można się przy tym deserze zapomnieć .
Składniki na spód:
- 8 opakowań kokosowych wafli ( w moim przypadku princessa )
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć wyłożyć pokruszonymi waflami . Na wafle wysypać świeże jagody
Składniki na masę serową:
- 700 g mrożonych jagód
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 2 opakowania galaretki jagodowej ( może też być galaretka o smaku owoców leśnych)
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 sztuk rafaello
Jagody i 3 łyżki cukru umieścić w garnuszku . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko . Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do ich dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia . W misie miksera umieścić mascarpone i śmietanę. Ubić . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną i serkiem mascarpone .
Przygotowaną masę przelać na wafle ułożone w tortownicy. Kulki rafaello powciskać w tężejącą masę . Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.
Ponadto:
- 1 opakowanie galaretki jagodowej lub malinowej
Galaretkę jagodową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Wierzch masy jagodowej zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.
Przechowywać w lodówce.